Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
: , 9 2010

 

Μήνυμα του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων
κ. Ν. Σηφουνάκη


Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να συμμετάσχω στην ημερίδα σας και λυπάμαι ειλικρινά που οι αυξημένες υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να ανταποκριθώ και να παρευρεθώ  στην συνάντησή σας. Θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Μούδρου και το Δίκτυο Δ.ΑΦ.ΝΗ γιατί καταπιάστηκαν με ένα πραγματικά ευαίσθητο και πολυσύνθετο θέμα : την πολιτική της ενέργειας και τους τρόπους με τους οποίους αυτή μπορεί να εφαρμοστεί στο Αιγαίο.

Οι ευρωπαϊκοί στόχοι για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής προϋποθέτουν μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ελαχιστοποιούνται οι εκπομπές αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Όσον αφορά στο ευαίσθητο οικοσύστημα του Αιγαίου, η ενεργειακή εξάρτηση των νησιών από ρυπογόνες πηγές, ο διαρκής κίνδυνος από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, η σταδιακή μείωση των αποθεμάτων των ορυκτών καυσίμων σε συνδυασμό με τη συνεχόμενη αύξηση των ενεργειακών αναγκών οδηγούν – αναπόφευκτα - στη στροφή προς τις  ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ωστόσο, η ανάπτυξη εναλλακτικών, «πράσινων» πηγών ενέργειας, όπως η Αιολική, δεν υπαγορεύεται μόνο από τη νέα «περιβαλλοντική ηθική» που εξαπλώνεται ραγδαία σε πλανητική κλίμακα. Η πολιτική της ενέργειας συνδέεται άμεσα με την Πράσινη Ανάπτυξη στο Αιγαίο, δηλαδή με την οικονομική ευημερία των νησιών : η δημιουργία νέων «καθαρών» πηγών ενέργειας δημιουργεί θέσεις απασχόλησης, απαιτεί νέο εξοπλισμό που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και συγκροτεί ένα ανθρώπινο δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Προς τούτο, το «αιολικό δυναμικό» που διαθέτει η περιοχή του Αιγαίου αποτελεί μοναδική πηγή πλούτου που πρέπει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι, για εμάς, η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Αιγαίο και η σταδιακή απομάκρυνση από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα, με παράλληλη δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών και θέσεων απασχόλησης είναι προτεραιότητα.

Σας συγχαίρω και πάλι για την πρωτοβουλία σας και είμαι βέβαιος ότι – με τις παρεμβάσεις των αξιόλογων εισηγητών σας και με τα πορίσματα που θα προκύψουν από την ημερίδα σας - θα συμβάλετε σημαντικά στην προώθηση των αρχών της Πράσινης Ανάπτυξης.